Projecten 2019

Pingilikani (de ‘bush’)
Onze eerste tripje was naar Ukunda, daar hebben we een heel aantal omslagdoeken gekocht voor de
vrouwen in de bush. De volgende dag vroeg uit de veren voor de grote trip naar Pingilikani. Ook wel de ‘bush’ genoemd omdat dit
een plaatsje is dat vrij afgelegen ligt. Vanaf Ukunda (waar wij altijd verblijven) is het bijna drie uur rijden. De mensen in dit dorpje zijn over het algemeen erg arm en hebben weinig bezittingen en voorzieningen. Kortom, een plek waar we met Kwa Kila nog wel een flink steentje kunnen bijdragen. We zijn hier in de afgelopen jaren steeds druk bezig geweest met de Pingilikani (basis)school, waar we diverse projecten hebben uitgevoerd. We hebben de school o.a. voorzien van een nieuw dak, nieuwe toiletgebouwen en ervoor gezorgd dat alle lokalen nu voorzien zijn van schoolbanken.
Watertank
Dit jaar hadden we een nieuw project; de watertank. We hebben in Pingilikani een watertank laten bouwen waar ca. 50.000 liter water in kan. Veel mensen in dit dorpje beschikken niet over stromend water, dus water om te drinken, wassen en koken wordt uit de watertank gehaald. De tank die er dankzij Kwa Kila nu staat voorziet de inwoners van Pingilikani en de omliggende dorpjes van water. Zij hoeven nu geen kilometers meer te lopen om water te halen. Een flinke investering, met als resultaat een prachtig project,
waar we heel veel mensen blij mee hebben gemaakt!
Familie
Natuurlijk hebben we ook ‘onze familie’ in de bush bezocht. Het is altijd een feest om ze te zien en ze zijn altijd dolblij met de kleding, toiletspullen en etenswaren die we voor ze meebrengen. Na onze reis kregen wij het nieuws dat oma gevallen was en haar been had gebroken. Ze is daardoor veel minder mobiel en kan niet meer zelfstandig naar het toilet (gat in de grond). Kwa Kila biedt natuurlijk graag hulp, dus oma heeft nu een eigen po rolstoel.
Weeshuis
Op de route naar Pingilikani ligt het weeshuis wat wij normaal altijd bezoeken. Op de dag van onze trip waren zij helaas dicht, omdat de school waar zij aan gelieerd zijn hun eerste lustrum vierde. Daarom hebben we dit jaar onze kinderkleding gedoneerd aan een ander weeshuis, wat meer in de buurt van onze verblijfplaats Ukunda. Het weeshuis is verschrikkelijk arm, dus de kleding was meer dan welkom en de kinderen waren er heel erg blij mee. Alles werd met veel enthousiasme uitgepakt en natuurlijk direct aangedaan om te passen en te showen.
School
Zoals we al vertelden hebben we de afgelopen jaren diverse projecten gerealiseerd voor de Pingilikani school. Aangezien het op deze school nu op orde is zijn wij op zoek gegaan naar een andere school die onze hulp goed kan gebruiken. In Ukunda hebben wij de N’Gori Primary school gevonden. Deze school is begonnen met twee (nood)lokalen, waarna de regering de school heeft voorzien van een aantal permanente klaslokalen. De klaslokalen zijn kaal en niet ingericht, dus de kinderen zitten op de grond. Voor ons een mooie kans om deze school stapje voor stapje te voorzien van schoolbanken, schoolborden, boeken en dergelijke.
Schoolkinderen
Wij zijn ontzettend trots en dankbaar dat we met Kwa Kila inmiddels zeven schoolkinderen en twee studenten kunnen steunen! Dankzij onze hulp kunnen zij een opleiding volgen, hebben zij meer kans op een baan en dus een betere toekomst in het vooruitzicht.
Lily
Samen met Edwina (de moeder van Lily) hebben wij de Kevriz Acadamy bezocht. Edwina was helemaal in tranen van blijdschap, omdat Lily dankzij de steun van Kwa Kila naar school kan gaan. Lily is een slimme meid en ze doet het dan ook erg goed op school. We hebben haar schoolgeld en de kosten voor nieuwe schoolboeken voldaan. Lily groeit als een speer, dus we hebben ook een nieuw uniform en nieuwe schoenen voor haar gekocht.
Loyce
Ons volgende bezoek was aan de school van Loyce. Zij zit op de middelbare school “Ukunda Secondary School”. Loyce kon na de basisschool niet verder leren, omdat haar ouders niet de middelen hadden om haar naar school te laten gaan. Sinds vorig jaar steunen wij haar, waardoor ze op iets latere leeftijd toch nog kon beginnen met de middelbare school.
Martine, Alice en Stanley
Uiteraard hebben wij ook dit jaar weer onze drie kinderen op de “St. Mercy Academy” basisschool bezocht. De directeur is erg tevreden over onze leerlingen. Zij doen erg hun best en halen goede cijfers. Ook voor Martine, Alice en Stanley hebben wij het schoolgeld, de schoolboeken, uniformen, schoenen en andere zaken betaald die zij nodig hebben voor school. Op alle scholen werden we zoals vanouds heel hartelijk ontvangen. De ouders zijn enorm dankbaar dat wij hun kinderen kunnen helpen. Een goede opleiding is zeer belangrijk voor deze kinderen, hun kansen in de maatschappij zijn hierdoor zoveel groter.
Eliza, Karin, Diana en Fred
Eliza en Karin zitten op een middelbare school in de buurt van Nairobi en ook de universiteiten van Fred en Diana liggen daar in de buurt. Voor ons helaas veel te ver om te bezoeken. Hun schoolgeld hebben we dus vanuit Nederland voldaan. Onze contactpersoon Silvester bezoekt deze scholen en universiteiten een paar keer per jaar en houdt ons op de hoogte van de vorderingen van onze studenten. Eliza en Karin zitten in hun laatste jaar van de high school en Eliza wil volgend jaar medicijnen gaan studeren. Fred zit in zijn laatste jaar van zijn studie medicijnen en is volgend jaar klaar om op zoek te gaan naar een baan. Diana is bezig met haar studie criminologie.